Vredesnetwerk
De Vredespaal als symbool om stil te staan bij vrede en een rechtvaardige wereld. Jaarlijks op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, wordt een samenkomst georganiseerd als teken van verbondenheid.
Deze samenkomst op 21 september is een uiting van verbinding en solidariteit vanuit verschillende invalshoeken.

Het 'Peace-Pole-Project' is in 1955 in Japan gestart door de heer Masahisa Goi als een internationaal symbool van vrede. Hij besloot als reaktie op het werpen van de atoombommem in 1945 op Hiroshima en Nagasaki zijn leven te wijden aan de boodschap 'moge vrede heersen op aarde'.

Bij de tiende viering van De Internationale Dag van de Vrede is deze Vredespaal aan de gemeente Zutphen geschonken door het Vredesnetwerk. Deze staat nu aan het Rijkenhage in het groen bij de opstapplaats van de Fluisterboten.

Over de hele wereld staan meer dan 200.000 Vredespalen in 190 landen. Op alle Vredespalen staat de engelse tekst 'may peace prevail on earth'.
De andere talen mogen zelf gekozen worden.
In Zutphen staat de tekst ook in nederlands, spaans, arabisch, chinees, turks en braille.

Het Vredesnetwerk ziet de Vredespaal ook als een teken van erkenning dat wij als multiculturele samenleving vreedzaam samen willen leven.

Vredespaal
Vredespaal
De Vredespaal is van duurzaam acaciahout gemaakt door Eddy de Jong van Houtwerkt.
Het Mozaïek in een patroon dat een symbolische relatie heeft met de Berkel en de IJssel is ontworpen en gerealiseerd door Tanja Prins.

Symboliek van mozaïek
Het mozaïek verbeeldt de stroom van de IJssel en de Berkel die door Zutphen stromen en de dragende handen als symbool van Vrede.
Vrede maak je samen
<
>